محله سراب که نام آن برگرفته از سر آب قنات قریه سناباد است ، پس از محله نوغان قدیمی ترین محله مشهد بوده است. این محله به سبب ارتفاع بیشتری نسبت به نوغان و دیگر محلات شهر ، هم قداستی که داشته از همان آغاز محله ای حکومتی و اعیان نشین و محل تجمع سادات و علما بزرگان مشهد شده است.
قریه سناباد در حدود یک میلی غرب حرم حضرت رضا علیه السلام (حدود ۱۶۰۰ متری) قرار داشته ، به طوری که اکنون محل آن را می توان در تقاطع خیابانهای امام خمینی (پهلوی سابق ) و سعدی جستجو کرد. این محل ظاهراً دو گورستان یکی بزرگ در بیرون دروازه و دیگری کوچکتر در داخل محوطه جوار بازارچه سراب (حد فاصل ایستگاه سراب و حرم مطهر) و خیابان خسروی داشته است.
این گورستان دوم تا اوایل سده حاضر خورشیدی هم وجود داشته به طوری که کوچه مجاور آن را که در ضلع شمالی خیابان خسروی بوده کوچه قبرستان سراب میگفتند، که حالا فتاح خان نام دارد و به بازارچه سراب منتهی میشود.
اما گورستان اولی که از سده نهم قمری تا قرن اخیر دایر بوده ، بیرون دروازه سراب (در محل خیابانسعدی فعلی) قرار داشته است .
یکی از آخرین مدفونین نامدار این گورستان کلنل محمدتقی خان پسیان بود که در سال ۱۳۰0خورشیدی به دستور قوامالسلطنه در این گورستان به خاک سپرده و بعد در سال ۱۳۳۲خ به باغ نادری منتقل شده است.
یک گورستان مهم هم در محل میدان شهدای کنونی (مجسمه سابق ) وجود داشته که بعداً تبدیل به آتش نشانی شده است. ۱ |